A kisfiam ajándéka

A gyerekek az életünk kis ékszerdobozai. Nagyon sok feladatot adnak számunkra, de rengeteg szép élmény is fűződik a nevelésükhöz, ami nagyon sokszor hihetetlen erőt kíván tőlünk felnőttektől is. Mert hát a következetesség az egyik legfontosabb dolog amit a nevelés közben szem előtt kell tartanunk. És hát néha hagyni kell őket egy kicsit elbotlani vagy akár el is esni, mert néha még mi felnőttek is csak abból tanulunk, és ez rájuk gyerkőcökre is teljesen igaz. Az én fiam ezt hatványozottan megköveteli, és ha olyan embert szeretnék látni majd tíz év múlva magam előtt, aki minden akadályt megold és alapvető értékekkel rendelkezik, következetes és felelősségteljes, akkor bizony muszáj ezeket végig vinnem rajta, akkor is, ha néha megszakad a szívem.

A legutóbb például egy kicsit a pénzhez való hozzáállást kellett nála helyre tenni, mert közölte velünk, hogy akkor ő igényelne tőlünk egy ipad eszközt. Mi nagy kerek szemekkel néztünk rá, mert olyan természetességgel mondta, hogy az neki jár, és vegyük meg – hogy bár meg tudnánk, mert anyagilag hála a jó égnek nincsenek gondjaink, valószínűleg ezért is szállt el vele ennyire ez az oldal – de nem tesszük meg, mert nem tetszett egyikünknek sem a hangnem és a stílus. Nem kért, hanem utasított. Úgyhogy mondtuk neki, hogy össze lehet gyűjteni rá a pénzt a havi zsebpénzéből, a szülinapi nagyi ajándékból – szintén pénz szokott lenni – és el lehet menni plusz munkát vállalni a környező néniknek, mert van igény segítségre a házak körül és azt mi biztosan meg fogjuk neki hálálni anyagilag is.

A gyerek először mérges lett, majd akaratos és elkezdte összegyűjteni a pénzt. Két hónapig tényleg minden nap segített otthon is a ház körül és eljárt a szomszéd időseknek segíteni. Bevásárolt, még fát is vágott, és közben egyre enyhült a stílusa és egyre inkább látta, hogy miért mondtuk ezt az egészet neki. Természetesen besegítettünk neki, az ipad már megvan, sőt, egy aranyos csomagolásban mellé szegődött egy ipad tok is az ipadtokok.hu oldalról, amit már előzetesen kinézett magának, hogy a következőkben arra fog gyűjteni – bár lényegesen kisebb tétel mint az ipad. Azt gondolom, hogy megtanulta a leckét, segíteni pedig azóta is segít az időseknek is és otthon is, ami külön melengeti a szívem, mert úgy látom, hogy ezt már magától tanulta meg, nem kellett rávezetni.

Leave a Comment