A kezdetek egyik legnehezebb témája

Én már jó pár éve vállalati tanácsadóként dolgozom, és azt mondhatom, hogy rengeteg hozzám forduló esetében tudtam profi segítséget nyújtani a vállalkozók számára, és nagyon sok ízben vettem észre, hogy egy-egy vállalati témakör túlzottan foglalkoztatja a vezetőket, vagy éppen fordítva, kifejezetten fontos lenne, azonban alul értékelik a vállalkozók. Azt gondolhatnánk, hogy ez még nem okozhat hatalmas gondokat, hogy nem okoz túl nagy galibát, de számtalan esetben sajnos nagymértékű energia és figyelem igényt igen, aminek hatására a vállalati tevékenység értéke nem megfelelő mértékben növekszik, vagy sokkal rosszabb helyzetbe kerül a cég, és a növekedés stagnál vagy meg is áll épp.

Két gondolkodás jellemző, például a munkavédelem területét illetően. Van, aki kihelyezi a tevékenységet és egy szakértő vállalat segítségét kéri, és a van olyan, aki belső munkatárs alkalmazásával saját hatáskörben tartja ezt a tevékenységet is. Sokszor szembesülünk azonban azzal, hogy ez a két döntés nincs összhangban azzal, ami a vállalkozás szempontjából a legjobb lenne. Leginkább a tulajdonosok vagy az ügyvezető félelmei, óvatossága, vagy hozzáállása határozza meg ezt a döntést.

Én azt mondhatom, hogy például a munkavédelem kihelyezése indokolt lehet minden olyan vállalat esetében, aki nem talál egy annyira professzionális munkavállalót a munkavégzésre, akiben bízni tudna a vállalkozás szempontjából. Mert ha már neki, mint cégvezetőnek vagy tulajdonosnak túl sok idejét veszi el a tevékenység ellenőrzése, a jogszabályok bogarászása, határidők betartásának ellenőrzése, minden esetben jobban jár, ha egy profi, maximális minőséget nyújtó és lelkiismeretes munkát végző csapatra bízza a munkavédelem területének ellátását, és ő a vállalati tevékenységre és eredményességre koncentrál. Kifejezetten megéri ebben a témakörben jól dönteni, mert nem csak nagy mértékű fejlődést tud elérni ennek segítségével a vállalat, rossz döntés esetén hihetetlen nagyot lehet bukni is vele. A jó döntés alapja pedig mindig a teljes információ birtokában való elhatározás. Például tökéletes ajánlásként tudom megnevezni az activesafety csapatának munkáját, amit megnézve még nem volt olyan vállalat, aki saját hatáskörben tartotta volna a munkavédelmi feladatok ellátását. Már az első kapcsolatfelvétel után biztos volt az együttműködés és ez biztosan számtalan estben is lesz még így az ajánlások által.

Leave a Comment