Milyen legyen a gyerek első telefonja?

Szülőként nagy dilemma, hogy mikor érdemes egyáltalán a gyereknek telefont venni, az már szinte másodlagos kérdés, hogy milyen is legyen az a telefon. Ha egyszer viszont mégis az a döntés születik, hogy szükséges, hogy a gyereknek legyen egy saját készüléke, akkor azt is érdemes átgondolni, hogy neki milyen telefonra van szüksége. Semmiképpen se olyan telefont vegyünk neki, ami a mi elképzeléseinknek, felnőtt használat szerinti elvárásoknak megfelel. Vegyük végig, mire is használja a gyerek a telefont: 

  • játékokkal szeretne játszani: ezt minden okostelefonon megteheti. Ha több játékot szeretne futtatni, több memória kell a telefonba.
  • telefonálni szeretne a szülőkkel, családdal, barátokkal: ezt egyértelműen a legegyszerűbb telefon is tudja.
  • fotókat szeretne vele készíteni: használható, jó képeket készítő kamerák szinte már bármelyik újabb telefonban megtalálhatók.
  • zenét szeretne hallgatni: ehhez a funkcióhoz is nagyobb memória kell, vagy előfizetés streaming szolgáltatásra

Tehát a gyereknek egy végtelenül egyszerű, nagy memóriájú, nem túl drága telefon is ideális lehet, amire persze nagyon kell vigyáznia, mert ez alapján is tanulja meg, hogy a tárgyaknak értéke van, még akkor is, ha könnyen pótolhatók. Valljuk be, felnőttként is könnyen kárt teszünk a telefonban és hamar fel is mentjük magunkat, mondván, hogy fogyóeszköz. Ezért ha a gyerek eltöri a telefont, vigyük el vele együtt  a készüléket egy mobiltelefon szervizbe. Ne a legnagyobb szidalmazást vessük be ellene, de éreztessük vele, hogy bár ez most nem egy szerencsés  helyzet, de megjavítható a dolog, máskor pedig igyekezzen jobban figyelni. Ne feledjük, a gyerek dolgokhoz való hozzáállása a legnagyobb részt a szülő gyakorlott szokásaitól és nem a figyelmeztetéseitől függ.

Leave a Comment