Más ország, más szokás

Hazánkban ma már nem meglepő a külföldi országokból érkező munkaerő megjelenése. Ez mind a munkaerő hiányának köszönhető, amely a termelés legnagyobb hátráltató tényezője lett. Ezért számos Ukrán, Román és Szerb munkavállalót foglalkoztatnak az itthoni cégek. Mindemellett, újabb gyárak nyitják meg kapuikat. Beláthatjuk, ha növelni szeretnénk a gazdaságot és szeretnék, hogy a fejlődés folyamatos, felfelé ívelő tendenciát mutasson, ahhoz nélkülözhetetlen a munkaerő. Minden gépezet fogaskereke, maga az ember. Egy csapat, amelynek össze kell dolgoznia és az eléjük gördülő akadályokat le kell tudni küzdenie.

Viszont, mint minden csapatban, a munkahelyen is lehetnek nézeteltérések, amiket nekünk vezetőknek kell megoldanunk, főleg ha a saját embereink mellett külföldi munkavállalókat is alkalmazunk. Hiába a közös cél, hiába, hogy mindenki dolgozni akar, sajnos vannak konfliktusok, amelyek többsége, ilyen esetben szinte mind kulturális eredetű. Más nép, más szokás elven mindenki máshogy reagál, máshogy kezel dolgokat, így nagy hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy a széthúzást megakadályozzuk. Ezért is van szükségünk egy olyan tréningre, amelynek épp az a célja, hogy ezeket a nézeteltéréseket fel tudjuk ismerni, az alkalmazottak megismerjék a más kultúrára jellemző szokásokat és viselkedés módokat. Leküzdve a sztereotípiákat, a konfliktusokat, amely segítségével az együttműködés sikeres lesz és a feszültségek is csökkenni fognak. Az ilyen problémákat a Kogwheel interkulturális tréning segítségével, tökéletesen megoldja számunkra. Olyan modulokat biztosítanak, amelyek biztosan a cégünk segítségére lesz.

Legyen szó vezetői beosztásról, ahol a külföldi vezetőt kell megtanítani arra, hogyan irányítson egy magyar csapatot, vagy, hogy a beosztottak hogyan tudjanak együtt dolgozni egy külföldi vezetővel. Idegen nyelvi kommunikációs tréning, csapatépítő tréning, nemzetközi tárgyalástechnika és még sorolhatnám mind azt, amire nekünk szükségünk lehet és a Kogwheel biztosítani tudja. Ne hagyjuk, hogy egy nézeteltérés az utunkban álljon, melynek végén a siker a cél. Dolgozzunk bátran együtt más partnerekkel, mert nincs többé konfliktus.

Leave a Comment