Az oktatás a legfontosabb

Köztudott, hogy a munkavédelmi oktatáson mindenkinek túl kell esnie minden évben, vagy évente akár többször is. Ez alól nincs kibúvó, ez mindenkinek kötelező. Ezt törvény írja elő, amit, ha nem tartanánk be, súlyos büntetések lennének a következményei. De mire is jó ez a munkavédelmi oktatás?

Sokaknak nyűg, mert mindenki hajlamos azt hinni, hogy velük nem történhet meg semmi. Pedig jobb félni, mint megijedni alapon be kell látnunk, ez nem így van, hiszen nincs olyan szuperhős sem, aki legalább egyszer ne sérült volna meg valamilyen úton, módon. Ezen oktatások során a munkavállalóknak elméleti és gyakorlati tudást is szerezniük kell a biztonságos munkavégzésről, amik a munkavédelmi szabályokból és előírásokból, valamint utasításokból áll össze. A munkavédelmi oktatást, ha újak vagyunk egy cégnél, az első napon kell, hogy megkapjuk. Illetve abban az esetben is, ha épp munkakört váltunk. Ahogy akkor is, ha a munkavégzéshez használt munkaeszközt átalakították, hiszen amin módosításokat végeznek, újabb veszélyforrással járhat. Valamint, természetesen akkor is, ha épp egy új, eddig még általunk nem használt eszközön kell dolgoznunk. Mindezen veszélyhelyzetek felmérése szaktudást igényel, és az ezekről készült kockázatértékelést csak is egy erre szakosodott munkavédelmi szakember készítheti el.

Az Active Safety csapata tökéletes választás lehet, hiszen ők olyan szolgáltatást nyújtanak, amely mindent lefed, ami a biztonságos munkavégzéshez szükséges. Elkészítik a munkavédelmi oktatáshoz szükséges anyagokat, amiket viszont az általuk összeállított tematika alapján már bárki leoktathat. Ami fontos, ha már mi magunk kapunk ilyen lehetőséget, sose mondjunk mást, mint ami levan írva. A gyakorlati részeken, ha kell, többször menjünk át, miközben elméleti szinten is tesztelhetjük tudásukat, hogy biztosak legyünk abban, hogy az oktatás résztvevői értik is, amit csinálnak. Az oktatás végén oktatási jegyzőkönyvet kell készíteni, melyet öt évig meg kell őrizni majd. Az oktatást pedig időről időre meg kell ismételni. Ha az Active Safety-t választjuk, akkor megismerhetjük, milyen is igazán biztonságban és ezzel nyugodt körülmények között végezni a munkánkat.

Leave a Comment